Прогрес для жінок - прогрес для всіх


Вони - наші матері, сестри, дружини і дочки. Вони - наші колеги і співвітчизниці. Вони становлять більше половини людства. Вони - це ми. І тим не менше кожен день їм як і раніше доводиться боротися проти насильства, безграмотності та нерівності, від яких вони страждають через одну єдину причину: вони - жінки.

Сумно, але кожна третя жінка в перебігу життя ризикує зазнати побиття, примус до сексу чи інших форм насильства, частіше за все з боку близьких їй людей. У березні 2007 року Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун зазначив: «Насильство щодо жінок та дівчаток продовжує залишатися невирішеною проблемою на кожному континенті, у кожній країні і культурному середовищі. Воно має важкі наслідки для життя жінок, їхніх родин і суспільства в цілому. У більшості суспільств таке насильство заборонено - однак реальність занадто часто така, що це явище нерідко ховається, або з ним негласно миряться ».

Крім того, жінки стикаються з величезними труднощами в отриманні рівного доступу до освіти і робочих місць. За оцінками ООН, лише 77% дівчаток у світі мають можливість одержати початкову освіту. З 785 мільйонів неписьменних дорослих планети дві третини складають жінки. Часто неможливість одержати освіту посилює економічні труднощі. У світі частка жінок серед бідняків непомірно високою. Вони виконують велику частину неоплачуваної і низькооплачуваної роботи, а також роботи далеко від дому, часто не маючи можливості користуватися пільгами і трудовими правами.

І це незважаючи на все більшу кількість свідчень того, що незалежно від отриманої освіти жінки, яким надаються відповідні можливості, стають прекрасними підприємцями. У Бангладеш банк «Грамін», організація - володар Нобелівської премії, що займається мікрофінансування, завдяки якому тисячам людей вдалося уникнути злиднів, вважає за краще кредитувати жінок. Сьогодні при здійсненні багатьох програм з мікрокредитування перевага віддається жінкам, оскільки вони бездоганно розпоряджаються отриманими коштами.

У світі жінки займають найважливіші керівні посади глав урядів і держав: у Німеччині, Новій Зеландії, Аргентині, Чилі, Ліберії і на Філіппінах. На жаль, у багатьох країнах голоси жінок не чути, і вони не грають провідної ролі в політичному процесі. Це означає, що закони, стратегії розвитку і урядові інститути не відповідають потребам всіх громадян і не сприяють прогресу в дотриманні прав жінок.

Цілі в галузі розвитку, сформульовані в Декларації тисячоліття ООН і схвалені в 2000 році 189 країнами-членами, зачіпають і проблему гендерної нерівності. У мети 3 передбачається заохочення рівності чоловіків і жінок та розширення прав і можливостей жінок і міститься заклик адресований урядам «Ліквідувати до 2005 року нерівність між статями в сфері початкової та середньої освіти, а не пізніше ніж до 2015 року - в усіх сферах суспільства».

Мета 5, що передбачає поліпшення охорони материнства, вимагає «Скоротити на три чверті за період 1990-2015 років коефіцієнт материнської смертності і забезпечити загальний доступ до послуг в сфері охорони репродуктивного здоров'я».

Багатьом установам ООН належить ключова роль у справі захисту прав жінок. Фонд ООН для розвитку в інтересах жінок (ЮНІФЕМ), заснований в 1976 році, очолює новаторські зусилля щодо викорінення насильства та боротьбі з бідністю та ізоляцією. Дізнайтеся про те, як ЮНІФЕМ та інші установи роблять глобальні заходи через Всесвітню конференцію ООН зі становища жінок, Жіночий міжнародний міжкультурний обмін і Комісію зі становища жінок, завдяки яким з'явилися такі значущі міжнародні угоди, як Конвенція про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок.

0 коммент.:

Отправить комментарий