Жінки та дівчата

Жінки часто відчувають на собі більш сильний вплив ВІЛ в порівнянні з чоловіками. На жінок припадає приблизно половина всіх людей, які живуть з ВІЛ у всьому світі. У країнах Африки на південь від Сахари, де епідемія є найбільш серйозною, жінки, за оцінками, становлять 57% дорослих, які живуть з ВІЛ, причому три чверті молодих людей, які живуть з ВІЛ на цьому континенті, складають молоді жінки у віці 15-24 років.

Гендерна нерівність робить жінок і дівчаток більш уразливими до зараження ВІЛ. Менший доступ до освіти і слабкі економічні можливості призводять до того, що жінки більше залежать від чоловіків в рамках своїх відносин; причому багато жінок, у яких немає засобів до існування, змушені обмінювати або продавати сексуальні послуги, з тим щоб прогодувати себе і своїх дітей. Якщо жінки позбавлені прав власності і не мають правового захисту, їх залежність в сім'ї стає ще сильнішим.

Жінки і дівчата біологічно більш вразливі до зараження ВІЛ. При незахищеному гетеросексуальному статевому акті ризик зараження ВІЛ від інфікованого партнера для жінок в два рази вище, ніж для чоловіків. Економічна та соціальна залежність від чоловіків часто обмежує можливості жінок, не дозволяючи їм відмовитися від сексу або домовитися про використання презервативів.

Вплив епідемії ВІЛ більше лягає важким тягарем на жінок, які виконують основні обов'язки по догляду, коли хворіють їх партнери-чоловіки, діти і батьки. Жінки, які живуть з ВІЛ, і жінок, чиї партнери вмирають від СНІДу, часто піддають дискримінації або кидають. За даними дослідження, проведеного в Індії, майже 90% опитаних ВІЛ-позитивних жінок заразилися від своїх чоловіків, проте в тому, що їхні чоловіки захворіли, часто звинувачували їх самих. У певному контексті їх більш низький статус у сім'ї та громаді знижує можливості для отримання медичної допомоги, включаючи антиретровірусне лікування.

Дівчата виявляються ще більш уразливими до зараження ВІЛ. Їхній вік робить їх більш безпорадними перед сексуальним насильством в порівнянні з дорослими. Дівчаток частіше забирають зі школи, ніж хлопчиків, або щоб доглядати за членами сім'ї, або через брак грошей для навчання всіх дітей.

Жінкам, що піддаються остракізму в суспільстві, наприклад, працівників секс-бізнесу та споживачам ін'єкційних наркотиків, загрожує більш високий ризик зараження ВІЛ. Крім того, вплив ВІЛ на них виявляється ще більш серйозним, оскільки доступ до систем підтримки в співтоваристві для них обмежений.

Для зниження впливу ВІЛ необхідно, щоб потреби і проблеми жінок вирішувалися на глобальному та національному рівні, а також на рівні громад. Критичне значення для успіху має зміна соціально-економічних факторів, що сприяють ризику зараження ВІЛ для жінок, таких як гендерна нерівність, бідність, відсутність економічних та освітніх можливостей, а також відсутність правового захисту та захисту прав людини.

Задоволення потреб жінок в профілактиці ВІЛ, лікування та догляд має життєво важливе значення для стримування епідемії.

Партнерство з жінками: Глобальна коаліція з проблем жінок та СНІДу



Публікації:

Доповідь про глобальну епідемію СНІДу

0 коммент.:

Отправить комментарий