Афганські жінки обурені: Карзай прийняв закон про право мужів гвалтувати своїх дружин


Прийнято новий сімейний кодекс для шиїтського населення Афганістану, пише Франческа Каферрі в статті, опублікованій в газеті La Repubblica.

Як стало відомо спочатку з афганської, а потім і зарубіжної преси, президент Афганістану Хамід Карзай підписав закон про те, що чоловік може вступати у сексуальні відносини з дружиною, навіть якщо вона цього не хоче. Цей закон стосується шиїтського населення країни. Згідно з новим законом, жінка не може піти до лікаря або шукати роботу без дозволу родичів-чоловіків. Жінка не може співати і виступати на публіці. Питаннями освіти дітей тепер буде займатися чоловік, а в його відсутність - дід.

Афганський громадянське суспільство висловлює обурення. Жіночі правозахисні організації заявляють, що цей закон йде врозріз з конституцією країни, до Статуту ООН і всіма договорами, які підписував Кабул. За словами правозахисниці Села Гаффар, прийняття цього закону свідчить про те, що уряд готовий забути про права жінок, щоб отримати додаткові голоси на виборах, щоб гарантувати підтримку своєму неміцному кабінету міністрів, президент готовий йти на поступки самим реакційним верствам афганського суспільства, включаючи талібів.

Гнів таких активісток, як села, спрямований і на міжнародне співтовариство, яке, за їхніми словами, закриває очі на те, що відбувається в Афганістані. ООН ніяк не відреагувала на прийняття цього закону. "Це дуже слизьке питання, - кажуть дипломати, акредитовані в Афганістані, - ми не можемо втручатися в демократичний процес в Афганістані, якщо закон був прийнятий відповідно нормами законодавства. Але Європейський Союз стежить за ситуацією і підтримає акції, які зробить громадянське суспільство". Учора в Гаазі Карзай відмовився від будь-яких роз'яснень з питання про прийняття цього закону. Автор статті впевнений, що навряд чи афганському громадянському суспільству поодинці вдасться зруйнувати стіну, встановлений президентом та його оточенням.

Джерело: La Repubblica

0 коммент.:

Отправить комментарий